Моето (без)захарно предизвикателство

Аз съм пристрастена към захарта. И не, не в преносния смисъл все едно много много обичам сладко. Аз наистина съм пристрастена. Как разбрах ли? Ами един ден си казах “Днес няма да ям сладко” … и не успях. Дори за 1 ден не се стърпях. След това си казах, че на другия ден няма да ям сладко. И на другия и на по-другия и на по-по-другия. Всеки ден нещо ме оправдаваше – я някой ще почерпи за РД, я ще си кажа “О днес съм много стресирана – заслужавам малко шоколад“.
Вече има трудове по темата, не си го измислям. На места този проблем се спряга дори заедно тежки наркотици като кокаин.

След като осъзнах и си признах, че имам проблем, нещата станаха малко по-лесни. Бях направила ПЪРВАТА стъпка.
След това направих ВТОРА – прочетох малко по темата, изгледах 1-2 видеа. Информирах се. Осъзнах, че може да не е чак толкова трудно да разбиеш този навик.
За ТРЕТАТА стъпка ми помогна Недко – просто предложи да отидем до ЛИДЛ. А там продават любимия ми шоколад с вкус на кафе. Зарекох се, че ще си го купя и ще е последния ми за дълго време. Зарекох се след това да се подложа на ЗАХАРНА ДЕТОКСИКАЦИЯ

Предизвикателството:

ПО МОЙ СИ НАЧИН!

– Ден 1

ДНЕС / ВТОРНИК / 06-08-2019г – първия ден от много време насам, в който да не опитвам захар. Да, имало е други дни без вафли и шоколади, но примерно съм пила сок или съм сложила захар в чая и т.н. Затова днес е наистина първият ден от много време насам. И честно казано – засега преживявам без голяма драма.

Менюто днес:

  • Сутринта не закусвах. Направих си само мляко с малко кафе.
  • За обяд си поръчах салата с домати, печен пипер и сирене + вегетарианска запеканка.
  • За вечеря Недко ми беше приготвил омлет! <3 Гарнирах го с един домат, а преди всичко това – заедно ядохме пъпеш и гледахме новия ни любим сериал Community

– Схемата

10 поредни дни ще опитам да не ям никаква захар. На 11-тия (ако успея, но аз ще!) ще си позволя малко празненство с нещо любимо – може би парче торта. След това още 10 дни няма да ям сладко. След това пак ще се почерпя. Идеята е да опитам да издържа повече дни, но си давам минимален срок от 10, защото толкова е минималната граница да се детоксикира тялото от излишната захар. И защото ми трябва малко психологическа нагласа.

– Храненето

Важно е да уточня, че говоря за рафинираната захар. Естествената, която се намира в плодовете и зеленчуците няма пристрастяващ характер – не води до формиране на навик и жадуване за повече (за разлика от рафинираната). Това не е диета, с която ще се лишавам от всички форми на захарта. Правя това с цел прочистване и с цел разбиване на вреден навик.

И една лоша новина: брашното също влиза в тази категория на пристрастяващите храни. То е същия бял прах като захарта, произведено със същата технология, само че не се прави от трастика, а от житни култури. Т.е. ако искам да разбия този навик по-лесно, трябва да спра и почти всички тестени изделия, защото те ще ми усложнят живота и ще ме карат да жадувам въглехидрати и захар.

Какво в крайна сметка мога да ям: Всъщност много неща! Плодове, зеленчуци, всякакви протеини, млечни продукти, ориз, боб, фибри. За да се справя по-лесно, смятам да наблегна на всичко, което ми е любимо и не съдържа захар. Например много обичам авокадо и крема сирене. Ще гледам да има повече запаси от тях.

Надявам се да успея да публикувам инфо за програса и за процеса всеки ден. Пожелайте ми успех! ^_^

Leave a Reply