Свинско “Стир Фрай” + Крамбъл с къпини

Много обичам лесните, но ефектни рецепти. Тук ще напиша набързо за две любими такива.

Свинско “Стир Фрай”

Стир Фрай (Stir Fry) е китайска техника на готвене, чрез която месо (от всякакъв тип) и зеленчуци се запържват със съвсем малко мазнина, но на много висока температура в УОК тиган. Има стотици разновидности на рецепти за Стир Фрай в Интернет. Поради тази причина не съм се придържала към някоя от тях, а видях основните правила и си измислих моя комбинация от продукти.

Ето как го приготвих: Купих си прозиволно парче свинско месо – първото, което ми хареса на витрината и в последствие излезе към 600гр, но това не е от значение. Грамажът на всичко в рецептата е на вкус! Затова е лесна и я обичам – всичко е според предпочитанията. Вкъщи имах лук, моркови, зелен и червен пипер. Нарязах месото на тънки ленти (около 0.5см в дебелина), овърдалях го (много важна техника в готварството!) в соев сос, сос уорчестър, малко вино и черен пипер. Оставих го така да поеме, докато нарежа зеленчуците. Най-добре е да престои в маринатата няколко часа, но

Сложих тигана да загрява, докато режа зеленчуците. За съжаление не притежавам УОК, но използвах подобен – голям и дълбок. През това време нарязах на едро лука и пипера, а морковите на по-тънко, тъй като по-трудно омекват. След като тигана се нагорещи доста, резнах мааааалко парченце масло (около 1 чаена лъжица), намазних цялото дъно добре и бухнах месото. Запържих от всички страни да се запечата и хване лека коричка, след което добавих всички зеленчуци на куп! Като омекнаха зеленчуците и пусната от тях вода извря – всичко беше сготвено (нямам идея колко време отне 😀 но не беше много).

Докато месото и зеленчуците се готвиха, отстрани сложих да сваря малко бял ориз по бързата и лесна процедура с бланширан ориз.

Свинско “Стир Фрай”

Крамбъл с къпини

Имах замразени капини във фризера и просто се чудих какво да направя с тях. Трябваше да измисля нещо! За съжаление повечето рецепти в Интернет са с пресни плодове. Е, оказа се, че ако размразите плодовете и ги оставите да се изцедят добре от водата и ги подсушите – ефекта е същия. Никой няма да разбере, че са били замразени. 😀 Важното е наистина да нямат вода, защото те самите си пускат и няма да стане хубава гъста плънка, а ще бъде водниста.

Този път следвах рецептата почти стриктно от това видео:

Просто аз пропуснах малините и боровинките. Направих моя само с капини.

Важно нещо, което трябва да се отбележи: Често ми се случва дозите на рецептите онлайн да на пасват на реалността (или на вкуса ми може би?). Например виждам как човека е изпълнил една хубава стандартна тава с пай, но после като забъркам сместа, ми стига само за някакви супер тънки блатчета все едно ще правя баница. Тук положението не е такова! Количеството тесто ще ви стигне предостатъчно да наръсите хубавичко с трохи отгоре. Получава се страхотен хрупкав и пухкав крамбъл.

Leave a Reply