Какво научих днес? [Ден 3]

Днес денят започна бързо и динамично. Разбира се това се дължи на факта, че станах по-рано от обикновено (в 7 вместо в 8) и отидох в офиса по-рано, когато все още нямаше никой. Освен Минчо. Минчо винаги е там!

Хапнах си сандвича с домати, Филаделфия и пухкав ръжен хляб със семена и метнах задачите. Постепенно започнаха да се точат и другите колеги. Оказа се, че Драго е рожденик (бях забравила) и като извади едни мити шоколади Милка. От големите. Помогнах да ги начупим разбира се и хапнах само 1-2 парченца. Нямаше да ям сандвич, ако знаех, че това ме очаква!

Както и да е! Не това е темата, на моя пост.

Днес в обедната почивка четох за трагедията във Фукушима през 2011г. от книгата на Атанас Семов – “И аз за Япония” и реших да посветя един пост с по-интересните факти, които успях да запомня (дано за повече от 1 ден).

Датата на ядрената авария е 11 март 2011г. 2 дни преди това започват серия от трусове с магнитут между 4,6 и 7,2 степен по скалата на Рихтер. Разрушителния трус е с магнитут от 9.2 степен и е един от най-силните, които са се случвали до този момент. Силата е толкова голяма, че земетресението измества остров Хоншу с 2,4 метра! И още по-интересното – Земната ос също е била изместена с цели 10 см (по данни на НАСА)!

Земетресението поражда и цунами, което достига близо 10 м височина. В следствие няколко атомни централи влизат в авариен режим, като най-сериозно пострадали са 2та блока във Фукушима. Системите им за аварийни ситуации са повредени от цунамито и земетресенито и ядрените реакции не могат да бъдат преустановени навреме. През следващите няколко дни следват серия от експолозии и други аварии. Обявена е евакуация на хората в радиус от 10км, а по-късно – от 30км!

Жертвите са близо 156 000 от земетресението и цунамито. Изложени на радиация – около 1600, като в броя са включени и самоубийствата, породени от липса на достъп до медицинска помощ.

По данни от книгата на г-н Семов, японския народ се възстановява доста бързо от тази масова трагедия и още през 2013 година земите, облъчени от радиация и залети от цунами, са вече тотално прочистени, както почвите, така и водите и въздуха) и дори се използват за отглеждане на най-различни култури – плодове, зеленчуци, зърно (които, разбира се, се продават на доста по ниски цени).

 

 

Leave a Reply